йога- време е- започваме

Представете си, че седите в контролната зала на огромна атомна централа, и някой от стотиците налични устройства започне да мига, звъни,или по друг начин подава тревожен сигнал, вие го изключвате, за да не ви дразни. Или – ако имате скандинавско хладнокръвие – не го изключвате, но продължавате спокойно да решавате кръстословицата. Последствията няма нужда да бъдат описани – въображението ще ви ги подскаже.

Чудите се – що за необуздана фантазия? Но това, меко казано, сте вие-безгрижният контролер. Не вярвате?

Нашето тяло е сложен, съвършен механизъм, и всяка ядрена електроцентрала, в сравнение с него е като проста шевна машина.

И този сложен механизъм постоянно говори с нас, всеки миг ни дава разнообразни и жизненоважни сигнали – „Не яжте толкова много сладко!“, “ Не стойте с този човек!“, „Нека най-накрая, да си почина!“ – и други, много по-сложни. И как реагираме на тези сигнали?

В най-добрия случай отиваме при лекаря – нека той ни лекува с хапчета и инжекции; в най-лошия случай – „взимаме се в ръка“ и се опитваме да продължим да живеем така, сякаш нищо не се случва. В същото време не правим нито един опит да комуникираме със собственото си тяло – а то в никакъв случай не е в състояние да действа в наша вреда. С какво сме по различни от небрежният диспечер? Може би само по мащабът на бедствието. И то само на пръв поглед – ние самите сме си единствени.

Какво трябва да направи спешно нашият диспечер, докато е още жив? Правилно- да изучи показанията на приборите и какво означават те! Да опитаме да видим, почувстваме най обикновените, ежедневни проявления, сигнали на нашето тяло.

А след това, ако допуснем, че сме успяли да съберем тази информация, какво да правим с нея?

Отговорът е прост- и тук главен помощник ще ви е вашето тяло! Как да се обърнем за съвет към него, как да чуем отговора и съответно как да се възползваме от него?

Интересно, и още как! Искате да опитате сами? Само с теоретично учене, без дълбоко и искрено разбиране, уважение и абсолютно доверие във вашето тяло, нищо няма да се получи.

И така, вие сте решени да започнете? С интерес и любов към своето тяло- какво е то,какво трябва да бъде, какво може да стане?

Да започнем с древната наука, изкуство, философия Йога- открий, опознай, изживей себе си!

Реклами
%d блогъра харесват това: