Айенгар йога

 

Айенгар йога img232441-svetlina-vyrhu-jogaе създадена от Б.К.С. Айенгар, известен йога учител от Индия. Тя е базирана на осемте разклонения на йога Сутрите, разработени от Патанджали. Айенгар йога систематизира повече от 200 класически асани и 14 пранаями. Те са направени така, че да може един начинаещ йога да прогресира ефективно и безопасно. По света има хиляди квалифицирани преподаватели по Айенгар йога, които са били обучени лично от Айенгар. Учителите по Айенгар йога преминават през няколко годишно обучение, преди да получат своят сертификат за преподаване на Айенгар йога.

Айенгар йога оказва ключово влияние за подобряването на физическото и духовно благосъстояние. Освен, че подобрява концентрацията и ви дава възможност да медитирате, Айенгар йогата помага и за подобряването на издръжливостта, гъвкавостта, силата, координацията и баланса. Айенгар йога подобрява и кръвообращението, повишава жизнеността, облекчава стреса, заздравява краката, подобрява позата, облекчава телесните болки и сензорни заболявания. Йога философията също е вплетена в Айенгар йогата, тъй като тя задоволява духовните потребности на практикуващите я.
В Айенгар йогата се обръща голямо внимание на детайлите и правилната стойка на тялото. Твърдите части на тялото се разтягат, докато слабите се подсилват. При една Айенгар йога сесия практикуващите винаги трябва да коригират и привеждат тялото си в съответствие. Правилното положение на тялото води до по-малко напрежение за мускулите и постигането на по-лесна естествена релаксация. В началото на една Айенгар сесия се започва с пози, които носят дълбока релаксация.

Тези елементи разграничават Айенгар йогата от останалите стилове йога. Тя представлява техника, последователност и обучение. Техниката се отнася до правилното положение на тялото по време на изпълнението на Асани и Пранаями. Последователността се отнася до реда в който се изпълняват Асаните и Пранаями. На последно място е времето прекарано в изпълнение на Асани и Пранаями. Айенгар йогата насърчава растежа на всички осем дисциплини в йогата, които засягат физическото, умствено и духовно благополучие на практикуващите.

Човек може да се научи на Айенгар йога, посредством задълбочено проучване на Асани и Пранаяма. Независимо от своето физическо състояние, умения или възраст, всеки може да се научи да практикува Айенгар йога. Важно е да знаете правилата, последователността и как се извършват различните Асани и Пранаяма. Препоръчва се да се прави повече от една сесия на седмица. След поредица от практики ползите от Айенгар йога ще могат да се усетят.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: