Йога ?

От Свами Шивананда:

Йога е най-висшия дар на Индия и на света като цяло. Йога не е в противоречие с науката; тя я допълва. Йога е методологичен начин да се достигне съвършенство чрез контрол над различни елементи на човешката природа – които са физически и психически.

Йога е върховна наука за контакт с реалността. Йога е нещо, което трябва да бъде асимилирано и приложено в практиката на ежедневния живот. Практиката на йогапозволява на човек да осъществи единство с целия свят. Тя е живот в тон с Бог.

Йога е осъщeствяване чрез принципите на истината и избягване пътя на не-истината.Йога е наука, която означава изучаване на отразеното. Тя е за онези, които са убедени, че сетивният свят не може предложи нищо съществено.

Йога е процес на продължителна трасформация. Вътрешното съвършенство на себереализацията може да бъде разкрито само чрез опитност. Това става единствено когато е постепенно. Трансформацията на човешката персоналност се достига на степени.

Когато напреднете в йога егоизмът прогресивно се замества от дух. Посредством това Божествената воля върши работата си. Чрез практиката на йога sadhaka (търсещият) се освобождава от тиранията на нисшия ум и става божествен. В по-късните стадии на трасформация това взема форма на прогресивно разкриване на духа.

Наставник или гуру е от първа необходимост за практиката на йога. Последователят трябва да бъде скромен, непринуден, любезен, изискан, толерантен, състрадателен и мил. Вие няма да имате успех в йога, ако имате желание за придобиване на психически сили.Йога не е седене с кръстосани крака за шест часа, нито спиране на сърдечния ритъм, нито заравяне в земята за седмица или месец.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: