Мантра и киртан уъркшоп с Юлиан, Нина и Краси (ударни)

Както знаете, в йога се работи не само с движения, дихателни практики, релаксация и медитация, а и със звук. Звуците, които се използват, са такива, които въздействат върху съзнанието ни по един благотворен начин и се наричат МАНТРИ. Такава мантра е и ОМ, с която  започваме всяко занимание, за да ни помогне да обърнем фокуса си навътре. Разбира се, има и по-дълги мантри от ОМ. Те се пеят и повтарят  от група хора с музикален съповод и това пеене се нарича КИРТАН. Мантрите се повтарят, защото това помага на ума да утихне. Ритъмът, който се създава, въвежда в медитативно състояние.
Заповядайте на 9.03.2013г(събота) от 14.00 в зала за йога на х.Панорама!

В практиките пеем заедно древни мантри – някои са по-бавни и медитативни, други са по-бързи. Въздействието е на няколко нива – от една страна мантрите повлияват ума и тялото, от друга ни освобождават от потиснати емоции. Само по себе си пеенето е като дихателна практика, тъй като, докато пеем, забавяме ритъма на дишане и започваме да дишаме по-дълбоко и естествено.

Както йога е наука и няма какъвто и да религиозен оттенък, така и мантрите нямат религиозна обвързаност. В текстовете присъстват различни имена на божества от индуизма, като всяко има своите характеристики (едни са щедри, други са съзидателни и т.н.) Те всъщност представляват репрезентация на архетипите в подсъзнанието ни.

В уъркшопа сме включили:

–         Упражнения за загряване и разпяване на гласа

–         Дихателни практики, подпомагащи пеенето

–         Пеене на мантри и киртани

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: