Част ІІ Сатсанг със Свами Сатсанг-ананда Сарасвати

Звукът има изключително силно възвействие върху нас. Ние моментално реагираме на звука. И този принцип се прилага в мантра йога.

Мантрата е звук с много висока честота, който щом навлезе в съзнанието ни, прониква много много дълбоко и започва да действа върху каузалното тяло. И раздвижва всичко. Всъщност може да кажем, че мантрата е като препарат за почистване, много силен препарат за изчистване, който вкарвате в себе си и той изкарва всичко на повърхността и с това се постига пречистване на това (каузално) ниво. И затова мантра е изключително важна вйогасадханата (личната ви йога практика). Въвеждането на мантра е изключително важно, редом с практикуването на асани и пранаяма, които учите тук.

Моля не бъркайте мантра с името на Бог. Мантра не е името на Бог. Мантрите са звуци или комбинация от звуци, които активират определена честота, желана честота във вас, защото в тялото си имате енергийни центрове от пръстите на краката до върха на главата, имате енергийни центрове и тези мантри се използват, за да ги активирате, за да им позволите да функционират и да се разкрие потенциалът ви.

В зоната на устата има определени енергийни центрове  и когато правилно произнасяте мантрата „Аум намах Шивая” вие всъщност въздействате върху небцето или върху най-горната част на небцето, които са директно свързани с мозъка и по този начин въздеййствате върху висшите центрове в мозъка, които понастоящем са латентни. Три четвърти от мозъка не се използва. Това са латентни зони на мозъка, които трябва да бъдат активирани, ако искате да разкриете пълния си потенциал чрез йога. Ето защо мантра-практиката е най-важна… и затова отделяме време да ви обясним това. Задължително е да включите в ежедневната си йога-практика и мантруване!

И тази мантра трябва да получите от човек, който е получил посвещение за това. Не може просто да започнете мантруване. Разбира се, има универсални мантри като Маха Мритюнджая мантра, Гаятри мантра, дори Аум е универсална мантра, но аз говоря за онази мантра, която ще ускори вашата лична еволюция. Това е Гуру мантра, която ви се дава от Гуру.

Ако искате да ускорите еволюцията си, ако искате да има раздвижване на нивата на съзнание, ако искате да достигнете гати в движението на съзнание, то мантра е най-важното нещо. Ако имате мантра, имате всичко. Това е най-голямото съкровище, което може да получите. Мантрата е онова, което ще ви пренесе през животите, защото мантра действа също като защитна обвивка, като покров, който не позволява злонамерени въздействия, отрицателни влияния, съмнения, нито да ви докосват, нито да ви вредят. Ето защо това е полезно и в ежедневието. И тази мантра трябва да бъде получена от Гуру.

Изпълнява се ритуал, разбира се, защото ритуалът е важен. Ритуалът мантра-дикшапоражда  импулс от Гуру към онзи, който я получава и това е онзи импулс, който оказва въздействие върху вас, зарежда ви, дава сила на волята ви да продължавате да практикувате. Когато получите мантра, вие също получавате и енергията на Гуру и това ви подпомага, защото сами определено не бихте могли да постигнете това. Нужна ви е тази енергия, нужна ви е тази искра- енергия.

И тази дикша или мантра-дикша, която се дава е важна, защото тя дава посока на съзнанието ви. Дикша е производна от корена „дик”, което означава „посока, направление” – север, юг, изток, запад. Ако искате да стигнете до някъде, първо трябва да определите посоката. На юг ли трябва да поема? На изток ли? Не тръгвате ей така, без посока.

По същият начин, енергиите, които събуждате чрез йога-практиките трябва да получат направление, иначе се губят, не знаят накъде да поемат. Вие трябва да ги насочвате към по-висшите центрове. Енергиите, събудени чрез йога практиките, имат нужда от насочване и мантрата служи за точка на фокус, давайки посока накъде да поеме тази енергия, в коя посока да тръгне.

Това е много важна тема в йога, на която се спирам съвсем накратко поради липсата на време сега, но вие ще прочетете повече в книгите на Бихарското училище по йога, защотоСвами Сатянанда е говорил за това много подробно в книгите за мантра йога, налични тук, и така можете да задълбочите познанията си по темата.

Вчера Свами-джи даде следното определение за Мантра : „Мананаат траяте ити мантраха” или  „Обект за съзерцание, който води до освобождение”. Това е определението за мантра – чрез съзерцание (фокусиране) върху този звук, се постига освобождение.

Изначалният звук, от който сме произлезли, е енергия под формата на звук. Тя е втъкана в материята на тялото и тази енергия трябва да бъде освободена, ако искаме да постигнем по-висши нива на съзнание и съществуване. Ако искаме да се приближим до себе си, ако искаме да разберем себе си, да постигнем единение между индивидуалното съзнание и Висшето съзнание, между нисшият аз и Висшият Аз – необходимо е първо да освободим тази енергия и след това да й дадем посока, а посоката ни дава мантрата!

С това приключваме темата за личната мантра.”

~ С благодарност към Анастасия Панайотова за предоставения превод ~

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: