Сатсанг със Свами Сатсанг-ананда Сарасвати

ЙОГА

(Сатсанг със Свами Сатсанг-ананда Сарасвати)

 

Част І

„Йога олицетворява единение. Единение между енергиите, които протичат през тялото. Единение между нисшето и Висшето съзнание. Единение между нисшият и Висшият Аз. Това висше право, защото това е висше право, което йога си поставя за цел, може да бъде постигнато чрез практикуването на йога.

Всичко, което изживявате чрез йога – добро здраве, спокойствие и яснота на ума, подобряване на възприятията  – това са странични ефекти от практикуването.

Знаете ли какво са странични ефекти? Взимате аспирин и страничния ефект е пептидна язва на стомаха. Разбира се, страничните ефекти от йога са положителни. Те ви дават яснота на ума, ставате добра личност, придобивате добър характер, добри качества…, но те не са целта на йога. Аз не ги подценявам. Това са добри резултати и е добре да им се радваме, но не забравяйте, че целта на йога е единение.

И за да постигнем това единение, едно от първите неща, на които йога набляга е шудхи или пречистване. Нямам предвид пречистване в морален или религиозен смисъл – да бъдеш добър, да говориш истината… Разбира се, това са добри качества, но тук нямам предвид това. Когато става дума за пречистване се има предвид първо физическото тяло, след това енергийното или праничното (така че различните видове прана  да достигат безпрепятствено до всяка част и орган на тялото), и накрая се има предвид пречистване на ментално ниво, така че менталните енергии да са балансирани и фокусирани. Това е пътя на пречистване в йога.

В йога се говори за три тела, от които сме съставени: грубо (стхула шарира), фино (сукшмашарира) и каузално(каран шарира). И когато се говори за пречистване, се има предвид пречистване на всичките три нива.

Когато се изцапате, се къпете. Когато дрехите ви се изцапат, ги перете. Знаете как да почистите тялото си. Някой от вас вероятно знаят и как да изчистят ума чрез практики катоантармауна (вътрешно мълчание), аджапа-джапа (мантруване,) или медитация. Това обхваща тялото и ума, а те се отнасят към грубото тяло или стхула шарира и към сукшма шарира.

Но какво да направите, за да постигнете пречистване на каузалното тяло? Защото вие не знаете как да достигнете до него. И това е най-важното пречистване, защото там са „складирани” всички кармични семена, вашите самскари, вашите васани, вашите желания, всичките впечатления от много много прераждания от времето когато сте били амеба до днес, когато сте човешко същество. Впечатленията от  всичките шейсет и четири живот-еони, през които сте преминали, се съхраняват там. Разбира се, те излизат на повърхността от време на време и се проявяват под формата на мисли и сънища, тревожат ви, а вие не знаете как да се справите с тях.

Как ще пречистите това каузално  тяло? Това е най-значимият и жизненоважен въпрос, защото без това не можете да напредвате и винаги в животът ви ще се появяват препятствия, винаги ще препречват пътя ви под формата на силно страдание, под формата на терзания, под формата на болка, депресия, скръб, омраза…

И това е много много важно и йога поставя този въпрос.

И как йога постига това? Йога казва, че единственото, което достига това измерение е звукът, звуковата честота. Нищо друго не достига до там – звукът е този, който въздейства на това измерение.

Съгласно философията на самкхя, която е много близка и аналогична на йога, цялата тази Вселена, цялото сътворение, всичко – слънчевата система, Галактиките, планините, реките, растенията, дърветата, животните, ти и аз – всички ние сме еволюти, всички ние сме произлезли от звук. Ние сме произведение на звука. Това се твърди в самкхя-философията, което ни дава много систематизирана, ясна и точна дефиниция за еволюцията на материята. И ако това е истина, то определено звукът ще ни въздейства по положителен начин, защото това е Източникът, от който всичко е произлязло.

Съвременните учени също твърдят това. Науката казва, че цялото мироздание е игра на звук и светлина. Няма разлика между това и философията на самкхя. В нея се говори за три принципа. Те са бинду – ядранада и кала. Между ядрата има вибрация или спаднан, от която се произлиза  звукът – нада. И нада, този трансцендентен звук, също е познат катоаум.

Ако сте чели Библията сте забелязали ред първи. Изписано е „В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото.” В йога, в тантра, в самкхя това слово наричатаум. Всичко е проилязло от този звук. Всички звуци, които чувате днес, независимо дали е тиктакането на часовника или думите, които изговаряте, музиката, която слушате, всичко е произлязло от този изначален звук аум. И затова мантрите имат  толкова голямо значение. Защото звуците, за които говоря ,не са обикновени звуци? В момента аз говоря, но това не е мантра. Мантрата е звук, който се характеризира с определена звукова честота. Звукът има две характеристики: сила на звука и честота. В момента аз говоря с определена сила на звука и звукът достига до ограничена зона. Ако искам гласът ми да се чува по-надалеч трябва да повиша честотата. Ако искам да се чува още по-надалеч, трябва още да повиша честотата. И след това са вълните, радио вълни, мегахерц, килохерц. Има високочестотни звуци. Някой говори от Лондон, а вие седите тук и слушате новините. Дори и сега тези звукови вълни, минават през  атмосферата. Но вие се нуждаете от апарат, за да ги уловите.

По  същият начин мантрите (звукови структури с висока честота) присъстват в околното пространство, обгръщат ви и вие трябва да се пречистите, за да ги уловите. Трябва да пречистите този инструмент, да го настроите, за да станат те достъпни за вас. И това е което ришите и муните са правили. Те пречистили инструмента си до такова съвършенство, че можели да приемат тези мантри, да ги разбират, и така те предали на нас тези звукови „отпечатъци”, за да ги използваме за наше благо.

Звукът има изключително силно влияние върху нас. Свидетели сме на това в ежедневния живот. Ако искате да си починете, пускате си някаква спокойна музика и това ви въздейства. Дори в този момент, ако изрека „шоколад”, слюнчените жлези на онези от вас, които обичат шоколад ще се активират. Ако изрека „Ти си толкова хубав”, моментално ще ти стане приятно. Ако ти кажа „Ти си мошеник” моментално настроението ти ще се промени и това е въздействието на звука на грубо ниво.

Известно е, че звукът може да предизвика лавина, може да счупи стъкло, влияе върху растения и дървета, а също и върху животни. Ако пускате музика на растенията си, те ще растат по-добре. Ако пускате музика на кравите си, те ще дават повече мляко. Направихме този експеримент и се оказа вярно.

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: