Какво е йога?

Още от древността йога принадлежи на човечеството. Това е най-ценното съкровище, притежавано от хората. Човешкото същество е съставено от тяло, ум и душа. Да владеем тялото си, да ръководим ума си, да открием великите загадки на душата и да достигнем до равновесие между тези три състояния на съществуването – физическо, умствено и духовно, това е йога.

Йога е пътят, който води човека към опознаване на себе си. Тя му помага да направи тялото си здраво и силно и да освободи организма си от всякакви токсини и ненужни вещества, които смущават функционирането му.

Йога изправя човека пред бъркотията в ума му и пред грешките и комплексите в неговата личност. Помага му да се освободи от ограничения си начин на мислене и от предразсъдъците, с които обществото и заобикалящата го среда са изпълнили съзнанието му. Тя го води обратно към неговия собствен център и му помага да открие себе си, да разбере кой е той в действителност и какво всъщност иска от живота.

Думата йога означава „съюз“ или „единство“ и произлиза от санскритска дума, която означава „свързвам“. Този съюз или свързване в духовен смисъл се разбира като съюзът между индивидуалното съзнание и универсалното съзнание.

Науката йога започва да работи първо върху най-външният аспект от човешката личност, физическото тяло, което за повечето хора е началната стъпка в йога. Когато се чувства дисбаланс на физическо ниво, органите, мускулите и нервите не функционират в хармония, а по-скоро действат един срещу друг. Целта на йога е да се постигне перфектна координация на различните телесни функции така, че те да работят за хармония на цялото тяло.

След физическото тяло, йога действа на умствено и емоционално ниво. Много хора страдат от фобии и неврози причинени от стреса и ежедневните проблеми. Йога не може да предложи лекарство за живота, но може да ни разкрие един доказан метод се справим с него.

Чрез практиките на йога ние развиваме осъзнаване за взаимовръзката между емоционалното, умственото и физическото ниво и как дисхармонията в някое от тези нива оказва влияние върху другите. Постепенно това осъзнаване ни води до разбиране и усещане на по-фините полета на съществуване.

Съществуват много видове йога: раджа, хата, гяна, карма, бхакти, мантра, кундалини и др. и могат да се открият множество текстове, които описват различните видове йога в детайли. Всеки трябва да открие за себе си този вид йога и тези практики, които са най-подходящи за него и неговите нужди.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: