Хатха Йога и съвременната наукa

Централната концепция на Йога е за „прана” , форма на енергия във вселената , която одушевявяа цялата материя, включително и човешкото тяло.

Днес , говорейки за Йога обикновено разбираме Хатха Йога .

Хатха Йога е клон от Йога , който усъвършенства човешкото тяло  , за да направи от него ценен инструмент за себереализация.Това е пътят към отличното здраве.

Според Йога , нашето тяло е оживено от  „положителни” и „отрицателни “  токове  и когато тези токове са в пълно равновесие се радваме на отлично здраве.

С езика на древната символика „ положителният” ток се означава с „ХА”- Слънце , а „отрицателният”с „ТХА”- Луна.

От сливането им се получава думата „ХАТХА” – в смисъл на отлично познаване на двете енергии ( процеса), тяхното хармонично свързване, пълното им равновесие и възможността за контрола върху тях.

Хатха Йога е азбуката на системата Йога, първото нейно необходимо стъпало.

Според науката , биополето на нашите тела се образува от биополето на всяка една клетка, тъкан и орган на организма ни. Биополето , което се намира около нас се нарича енергийно-информационно тяло (ефирно тяло). Когато се нарушат функциите на даден орган, когато се разболеем ,  тогава се променя и енергийно-информационното тяло.

Клетката преработва хранителните вещества в организма ни . Тя е съставена от ядро, в което има един апарат който я управлява или това е ДНК , в която се съхранява информацията за клетката. Около клетката има мембрана  , през която влизат хранителните вещества и се отстраняват отпадъците . Мембраната е поd електрическо напрежение . Заряда  е „положителен” отвън и „отрицателен” отвътрешната страна . Този заряд на мембраната , осъществява преминаването на хранителните вещества  в клетката и извеждането на отпадъците от клетката.   Ако заряда  e недостатъчен или в повече , тогава клетката или не може да се харани достатъчно или немогат да се изведат остатъците от клетката и клетката eгладна или боледува и е обречена да загине.

Енергиятя , която циркулира в нашия организъм ни дава този заряд. Недостаъчна или излишна енергия в дадено място на тялото  може да промени заряда на клетките там и да се стигне до болести.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: