Аюрведа

„Лекарството, предписано от лекар не лекува, то само активира определени процеси, за да може тези естествени, природни  функции на тялото по изчистване, подхранване или други да протичат по бързо, то само ускорява естествените процеси. Лекарството не лекува, лекува природата. Йога не използва лекарства, за да ускори процеса на лекуване. Практикувайки йога вие трябва да усещате, да се доверите на собствената си природа и с нейна помощ  да накарате организма си да работи с оптимална бързина и ефективност. Процеса може да е бавен, но е сигурен.“ Айенгар

Йога по своята същност не е терапевтична наука. Тя е наука за освобождение на душата, чрез интеграция на съзнанието, ума и тялото. Станичните ефекти, ползи от нея обаче са много. Един пример: построен завод за производство на определен продукт. Обикновено паралелно с производството на този  основен продукт има и някои странични продукти, които имат продажна стойност. И понякога може да се забрави защо е построен този завод и да се наблегне само на вторичните продукти, тези които в момента имат продажна стойност. И в йога е така- крайната цел е осъзнаването на душата, но тя дава и много странични резултати като: здраве, щастие, мир, покой. Заради тези странични ефекти, резултати в някаква степен йога може да се разглежда и като медицинска наука.

За цялостното приложение на методите на  йога в лечебния процес  е необходима цялостна медицинска система, която би следвала философията, принципите и методите и която е способна да приеме за терапевтичните си цели не само асаните, но и пранаяма, пратяхара и другите съставни части на йога. Западната медицина може да бъде база за приемане на физическият аспект на йога, но на нея не и достига ведическото разбиране за човешкия живот, за единството на човек и вселената, за да може да използва целият спектър  от методи на йога за работа с тялото, ума и душата.

За пълноценното прилагане на йога е необходима  система по медицина, която не се ограничава само в прилагането на практиката по асани, като вид ЛФК, а приемаща методите за вътрешно изцеление на болестите  допълваща с диета, билки и много други средства. Система която не само да подобрява физическото състояние, но с методите си да лекува  на психично, умствено, емоционално ниво. И тази система е АЮРВЕДА.

Свързващото звено между двете е прана, жизнената енергия. Йога е разума на прана, търсеща по висши еволюционни трансформации. Аюрведа е нейната лечебна сила, стремяща се да обедини в едно цяло вече разработените системи за живеене. Заедно образуват една цялостна система за самоконтрол ,самоусъвършенстване и самовъзтановяване. Възстановяване целоста на тялото, ума и душата е онова, което всички ние търсим, както индивидуално, така и колективно.

При това обединяване на йога и аюрведа вече се говори за: Панча коша йога и панча коша аюрведа- на петте обвивки или йога и аюрведа на трите тела: физическо, астрално, каузално(тяло,ум,душа) Анамаякоша- физическа, Пранамаякоша- физиологическа, Маномаякоша- ментална, Виджнянамая коша- интелектуална, Анандамаякоша- духовна.

Петте обвивки и петте елемента- философия, основата на аюрведа и йога.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: